fredag den 3. maj 2013

Lidt aktuel Rosen viden fra Ernst Jensen

Go'morn allesammen
Er  i friske og nyder i dt dejlige forårsvejr idag (fredag) ??? Jeg må desværre blive hjemme fra arbejde idag pga. Celina har mellemøre betændelse :(  - surt....

Jeg skulle lige tjekke min emails, og der var kommet en interessant mail fra vores allesammens Rosen-guru'er Birthe og Ernst Jensen, Ernst er forfatteren til rose-biblen 

 og værsgo.... kom så i haven og giv roserne den rette behandling :)  

Kære Rosen venner

Foråret har ladet vente på sig, men vi kan vel efterhånden regne med at det har bidt sig fast selvom nattemperaturerne er nede på frysepunktet.

Beskæring skal gerne være overstået på dette tidspunkt, ellers er det bare med at få fat i Felcoen og få det gjort. Her i haven ligner det stort set de seneste foregående år efter beskæring, ikke ret mange af de moderne roser er højere end tre centimeter. Men hovedsagen er, at de er fine hvide i veddet efter beskæring. HUSK! Gå aldrig på kompromis, hvis marven er brun, så skær længere ned, indtil du er ved frisk ved.

Gødskning.  Vi er allerede en måned forsinket. Naturgødningen skulle have været ud tidlig i marts, men da var der jo stadigvæk vinter og roserne har heller ikke savnet gødningen når de ikke har haft mulighed for at vokse. Men nu skal både naturgødning og kunstgødning ud, nu hvor solen har fået mere magt bliver jorden hurtigt varmere og så begynder roserne at vokse. Mange af de roser som vi synes vinteren har været lidt hård ved, har vi givet ”et skud” RhizoBio for at hjælpe dem lidt hurtigere i gang.

Vanding. Husk roserne kan ikke spise, de kan kun drikke. Vi har haft en vinter med helt uhørt mangel på nedbør, i marts og april har vi kun fået nogle få millimeter. Det forslår ” som en skrædder i h....de)” og det går rent galt hvis vis lægger gødning ud uden at vande. Sæt bredvanderen på og giv hele haven 45-50 millimeter.

Forebyggende sprøjtning. Hvis vi har et normalt forår, der sædvanligvis starter i begyndelsen af marts måned, så er rosernes blade så langt udviklede i begyndelsen af maj måned, at det er på dette tidspunkt at vi sprøjter forebyggende, både mod skadedyr og svampeangreb. Lige nu har vi lige beskåret roserne og de står uden blade. Det er derfor nytteløst at sprøjte, fordi roserne kun kan optage ”vaccinationen” igennem løvet. Så vent til der er noget løv til at optage væsken. En tommelfinger er: at når de øverste blade ligner små museører, så er det tid at sprøjte. Og husk aldrig i solskin og helst så tidlig før solnedgang, at bladene kan nå at blive tørre.

Hvad sker der ellers i Ribe-Esbjerg området i maj ?

Kristi Himmelfartsdag, torsdag den 9. maj har rosenselskabet en informationsstand på Herregården ’Sønderskov’ Sønderskovgårdsvej 2, 6650 Brørup, i anledning af Vejen Havekreds 50 års jubilæum, der bliver plantemarked og en masse andre spændende ting.

Gram Slot.  Havefestival den 24. – 26. maj, her er rosenselskabet i den ene ende af haveselskabets telt.

Vi ønsker alle et rigtig forår.

På kredsledelsen vegne
Birthe og Ernst Jensen

15 kommentarer:

 1. Hej Tim

  Godt at du tænker på os andre. Jeg læste indlægget grundigt og kunne heldigvis sætte "tjek" ved de fleste af Ernst' gode råd. Dog må jeg nok ud endnu engang med vandslangen i dag, det er retteligt meget tørt.

  Mojn

  SvarSlet
  Svar
  1. ja... vi mangler noget vand fra Vorherre ;)

   Slet
 2. Tak for god og nyttig information. Hvordan får man fingrene i sådan et nyhedsbrev?

  Og nu ikke noget med at snige dig udenfor i det gode vejr Tim, Celina skal pusles om hele tiden indenfor!! Også selv om hun sover.... ;o)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver hun også, og hun holder fast i at hun er syg og jeg skal blive ved hende hele tiden og se tegnefilm sammen med hende ;)
   og til middag vil hun have chokoladeboller ??

   Slet
  2. kommer der lign. mail´s fra Ernst, så skal jeg nok lægge dem herud på bloggen ;)

   Slet
  3. Klog datter du har... ;o)

   Slet
 3. God bedring med Celina, en herlig dag at have sygt barn på :)
  Tak fordi du delte, vi må vist ud med vandslangen.

  SvarSlet
  Svar
  1. jo tak... jeg må nok også lige have vandet lidt ekstra iaften ;)

   Slet
 4. Vandslangen skal også findes frem her, for gødningen er bredt ud.
  God bedring til chokoladebollespiseren.

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg takker og det går allerede fremad med hende :)

   Slet
 5. Hej Tim.Dejligt med god information om roser.Og jeg har to nye roser ved min nye pergola,så der skal vist også vandes og gødes lidt mere.God weekend til dig og god bedring med datteren.Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg takker, vi skulle jo gerne have stor glæde af vores roser her til sommer :) - og held og lykke med dine nye roser :)

   Slet
 6. Det var nyttig information Tim, jeg maa indromme at mine roser her allerede er klar...to dage mere med sol og varme og der vil vaere en eksplosion af farver og duft i haven ! Knus og god weekend + god bedring med Celina.

  SvarSlet
 7. Hej Tim fik også mailen og fik fluks røde ører, for syntes da det havde regnet 30 mm så troede jeg kunne slippe for vandingsbøvlet,men den går så nok ikke eller, så satser jeg og venter et par dage mere på vorherre.
  Håber din datter nu er i bedring så du kan nå lidt i haven.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 8. Tak for et godt indlæg.
  God bedring med Celina.
  Ha` en dejlig aften.

  SvarSlet