onsdag den 4. juli 2018

Ska' do ha na'ue fodermarvkål til dine kaniner ??

Det spørgsmål fik jeg stillet helt tilbage i midt 80'erne, da jeg som ung teenager havde en del kaniner ;) - og spørgsmålet kom fra min mormor's bror, som vi kaldte onkel Kedde..
Onkel Kedde var desværre ungkarl hele livet, og døde i starten af 90'erne af det forbandede kræft.. han var en "speciel" person, hvert tredje ord han sagde var en bandeord, men intet ondt var det i ham..., dengang lærte han mig alt om kaniner med pasning og pleje m.m...

Dengang fik jeg i min mormors have ca. 2 x 2 meter køkkenhave stillet til rådighed, til dette kål-værk !!, og det var onkel Kedde som såede frøene og passede bedet for mig, det var ellers meningen at jeg selv skulle holde det ?? Men, som en "teenager" jeg var, var det IKKE haven som havde min interesse eller nærmere sagt.... ikke fået "have-kaldet" endnu, bare for at sige det på en pæn måde ;). Så det blev kun med at plukke bladene til kaninerne ;), så det blev kun til dette ene år med kålene, hvorfor mon ???

som en "teenager" jeg var, var det IKKE haven som havde min interesse eller nærmere sagt.... ikke fået "have-kaldet" endnu

Og nu frem til nutiden ;)
Jeg husker tydeligt navnet Fodermarvkål og at dette også kaldes fattigmandskål, fik jeg lært dengang, men desværre aldrig hørt og set siden !! Men her i sidste vinter da jeg til tider lå begravet i en god havebog..
Denne køkkenhave bog er min den mest foretrukne hvad det angår køkkenhaven :), meget kan man sige og forfatteren, men denne bog er et mesterværk indenfor køkkenhaven ;)

Under kapitel med Kål fandt jeg dette omkring fodermarvkål :)Og straks derefter var jeg på nettet for at se om hun evt. havde dem i hendes netbutik, og YES......
Her sidst i foråret såede jeg dem i min lille køkkenhave...
Bare duften og berøring af bladene vækker minderne frem selvom at det er mange år siden, og vores kaniner (dvs. børnenes, men jeg har "æren" til at passe dem ;) ) spiser dem med glæde ;)

8 kommentarer:

 1. Et rigtigt hop tilbage i tiden, utroligt hvordan dufte kan hensaette os til en laenge svunden tid .

  SvarSlet
  Svar
  1. nemlig, og endda med en lille tårer i øjet ;)

   Slet
 2. Skøn historie og ja med de barndomsminder smager kålen jo ekstra godt...dejligt du fandt de igen....jeg har det samme med mit barndomsæble Skovfoged æblet ...uhm

  SvarSlet
  Svar
  1. ja.. det er utroligt at disse "uinteressante" haveoplevelser fra teenager tiden, først nu giver god mening ;) ;)

   Slet
 3. Meget smuk historie at læse. Camilla Plum har bare styr på de ting. Hun sætter sig virkelig ind i de ting hun laver og er god til at bringe sin vide ud til andre.Hygge herfra.

  SvarSlet
 4. Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
  I love your page on your post.. That is so pretty..
  หนังออนไลน์

  SvarSlet