torsdag den 1. marts 2012

Krydderurter og deres anvendelse

mandag den 27 februar var jeg i Padborg for at høre om krydderurter og grønsager i haven, det er nok det nye trend her i år,  i hvert fald når man lige blader det nye Haven-magasin !! så er det grønsager i lange baner.....
Og hvem af os kan ikke huske noget grønsager, frugt eller bær fra barndommen ??? både på godt og ondt ??
 Her ses Anders Bech som er "guru'en" til de spiselige ting i haven, og som det ses på billedet var der også lidt salg af frø fra både grønsager, krydderurter, spiselige blomster og alm. blomster. Og i kaffepausen var alle "rovdyr" ved dette "trug" incl. mig sjelv..... 
 Jeg kunne (selvom at det var meget svært !!) begrænse mig til 2 frøposer, en bibelurt og en jomfru i det grønne denne smukke blomst kan altså meget let misforståers med det navn, jeg kikkede en ekstra gang da jeg så denne frøpose ;)
 På ovenstående billede var der nogle af de ting som han også fortalte lidt om og dertil en gratis frøpose til alle, jeg snuppede en tagetes som kan bliver op til 75 cm høj..

og lige til sidst...
 • Anders har omkring 400 forskellige spiselige planter i haven derhjemme.
 • Deriblandt 22 forskellige citrontimian'er.
 • Og en GULDKORN i min lille lommebog... For at undgå orm og andet i grønkål og broccoli !! så dem indenfor allerede i februar måned og dermed undgår man kålsommerfuglen som først kommer i juli / august måned.


Denne måneds "have-pitstop"  foredrag som jeg gerne vil afsted til....

PODEKURSUS i Ribe den 6 marts kl. 19.00
 Vi får lidt teori, derefter prøvesnitning i pilekviste, der skal bindes sammen, for at finde ud af teknikkerne og lave både præcise snit og gode sammenbindinger som begge er forudsætningen for at vi kan lave nogle kvalitetspodninger, der har en reel chance for at gro sammen og blive til et nyt frugttræ. Vi serverer kaffe med kage, hvor efter vi laver de rigtige træer, som tages med hjem til udplantning. I kursusprisen er 2 podekviste og de øvrige materialer vi skal bruge, ligesom der er knive, som kan lånes. Der er mulighed for at bestille ekstra podekviste, mod betaling. Ønskes mange, skal de forudbestilles. Der vil også på kurset være mulighed for at købe alle hjælpematerialer, hvis man skulle have lyst til at fortsætte hjemme hos sig selv.

HAVEN FULD AF VITAMINER, ved laila Sølager, den 20 marts i Vejen
Hvorfor ikke plukke rigelige mængder af bær og frugt hjemme i sin egen have? Og på den måde få en masse vitaminer og smagsoplevelser i særklasse. Og i en betydelig friskere og bedre kvalitet end dem man køber. Med hjemmeavlede vitaminer ved du hvad du får.

Brug en aften til at få et overblik over hvilke frugt- og bærarter, det er nemt at få succes med i egen have og lær hvordan man dyrker dem, uden den helt store arbejdsindsats.


Der bliver også lejlighed til at høre om grønsagsdyrkning. Med vægten lagt på de grønsager det smags- og kvalitetsmæssigt betaler sig at dyrke selv. Det er de grønsager, der mister mest smag og friskhed af lang transport f.eks. krydderurter, salat, bønner, asparges og rabarber. DEN FRODIGE HAVE - NÅR ROSER OG STAUDER BLOMSTER OM KAP. den 21 marts i Ribe kl 19.30
Marie-Louise holder meget af den frodige engelske havestil, hvor jorden er dækket af planter og hvor roser og stauder blomstrer side om side. Hun viser lysbilleder fra sin egen 1.500 m2 store have i Aarup på Fyn, samt fra mange andre haver. Der en masse af gode af spændende råd til både nybegyndere og erfarne havefolk.
 - og mon ikke denne gang blir' med temaet, de laksefarvede blomster ;) ;)


JEG SÆLGER PRYDGRÆSSER den 27 marts kl. 19.30 i Christiansfeld
”Jeg sælger prydgræsser.”
De reaktioner, jeg ofte møder ved folk, når jeg siger det, er først en let latter og derefter ”Hvad er prydgræsser – og hvordan i alverden har du fundet på det??”
Jeg synes, at vi har så fantastisk mange smukke prydgræsser, som alt for få kender og derved alt for få har glæde af i deres have eller på deres terrasse.
Prydgræsser er utroligt smukke planter både i staudebedet, i krukkerne og midt på plænen.
De findes i forskellige højder og kræver ikke den store pasning. Indsatsen gøres i det tidlige forår, hvor planten enten klippes ned, så nye skud får plads, eller visne blade/spidser fjernes.
Nogle græsser visner væk. Andre står grønt om vinteren eller tørrer, så blade og aks kan stå og pryde vinter-landskabet.
De græsser jeg sælger tilhører græsfamilien, halvgræsfamilien og sivfamilien.
Det har ingen betydning for succes med planten, hvilken familie den tilhører.
Græsser kan være et-årige eller fler-årige. Jeg sælger fler-årige græsser.

Jeg tror det blir' en travlt måned :) 

20 kommentarer:

 1. Hvor ser det spændende ud!
  Håber du vil dele ud af gode tips og tricks på bloggen :)

  Didde

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig deler jeg ud af mine "guldkorn" med jer andre på i blog-universet :)

   Slet
 2. Travlt men det lyder som nogle spændende foredrag, som du skal til - rigtig god fornøjelse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg takker.... og så er det endda forår i luften !! så er det da helt gal med at få tid til det hele ;)

   Slet
 3. Hm Tim
  Er du ikke lidt forud for din tid, det var nok mandag d. 27. februar, du var til foredrag :o)
  Nå pyt du er heldig du kan komme til så mange foredrag, så får du lidt mere til din lille lommebog, og måske deler du guldkornene med os. God fornøjelse
  Mojn

  SvarSlet
  Svar
  1. ok... det gik måske lidt stærkt med at skrive dette indlæg !! men det er nu rettet, og alle de gode guldkorn deler jeg selvfølgelig med jer andre

   Slet
 4. hmmmm... de der prydgræsser i Christiansfeld er bestemt en mulighed. Er det mon hende kolding-damen der kommer??

  SvarSlet
  Svar
  1. jeps... det er kolding-damen som kommer..

   Slet
 5. Uha, der var lige et par kurser, som jeg godt kunne taenke mig at deltage i, specielt den frodige have, men maaske lidt for langt vaek :-(( Hyg dig Tim!

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg takker... du må komme tilbage til norden ?? så du også kan deltage i disse spændende arrangementer...

   Slet
 6. Ind i mellem bliver jeg lidt træt af alt den 'have-mode' og forsøg på at pådutte have folket diverse trends. Men når det gælder urter og alt der omhandler 'perma kultur' - at dyrke mad i sin have, bliver jeg begejstret og hopper med på trenden :O)
  Mine have planer for i år er at dyrke så meget spiseligt det er muligt, både i form af blomster, krydderurter og grøntsager.....glæder mig :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har i den grad ret i med al den "have-mode-trend" især når det drejer sig som weber-grill og have-møbler !!! det er lige til at brække sig over...
   men krydderurter og køkkenhave har altid haft en lille plads i min have !!

   Slet
 7. Det lyder vel nok spændende det foredrag, jeg har selv tænkt mig at lave et større bed med krydderurter i år. En egentlig køkkenhave bliver det nok ikke til...Finns dahlia fylder for meget;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. der skal være plads til dahlia'er - BASTA... min have blir' nok lidt for proppet i år med alle mine dahlia'er..

   Slet
 8. Tak for ideen Tim. Har lige snakket med Liann for at høre om der var flere pladser den 20.3. Man skulle bare komme sagde hun, det var ikke nødvendigt at reservere plads. Så det bliver spændende at høre, hvilke buske man ikke kan undvære :)

  VH
  Lena fra Håstrup

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen dog... glæder mig til at møde dig :)

   Slet
 9. Hej Tim. Tak for tippet med at så inde i februar. Jeg har dog hverken grøntsager eller krydderurter i haven. Har forsøgt mig med urterne, men de vil ikke rigtig trives her hos os.

  SvarSlet
  Svar
  1. øvelse gør mester.... Før troede jeg ikke at jeg kunne dahlia'er til at trives i haven !!! og nu !!! er jeg nærmest ved at drukne i dem..

   Slet
 10. Hej Tim

  Dejligt med reklamer for nogle dejlige foredrag, kan se at nogle af dem går igen ved mig ha ha.

  Ja og dahlia er da også blevet uundværlig for mig det kan gå stærkt mine er på 2 år blevet fra 0 til over 50, som jeg håber har overlevet vinteren.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. jamen så så ses vi nok :)

   jeg startede også kun med en dahlia-knold for et par år siden og nu........

   Slet