søndag den 11. december 2016

Det begynder med jorden

Der kan være 10 milliarder mikroorganismer i et enkelt gram jord.

Jord indeholder liv, og mange økologiske avlere vil sige, at de dyrker jorden, ikke planterne. Det, de mener, er, at de ved at passe jorden skaber de forhold, som planterne har brug for.
kilde: Økologisk i haven, af Eva Robild.

Så derfor "fodre" jeg altid jorden om efteråret og gerne inden vinteren rigtig tager fat. Jeg bruger egen kompost, som er lavet af køkkenaffald (grønt), kanin og hønsemøg, græsafklip, grene og alt andet fra haven, dog ikke ukrudsplanter og syge plantedele.
 Efter at have gjort rent hos kaninerne, bruger jeg møget i køkkenhaven.
 Jeg ligger møget i en rille som jeg i forvejen har gravet..
 Derefter graver jeg den næste rille og jorden bliver fyldt ovenpå den forrige rille med møget.
 Fra sensommeren har jeg gemt hækaffaldet, og det genbruger jeg også..
 Jeg bruger det gerne som en dyne ovenpå jorden, og især blandt stauder, roser og frugtbuske.
Selv de gamle veletablerede bede får lagt blad-dyne på.

Fortsat go' 3'advent aften :)

9 kommentarer:

 1. Vi tømmer kompostbeholderen om foråret, men har jo ingen hønsemøg til rådighed. Dine bede er garanteret glade for deres vinterdyne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. det tror jeg at planterne er, de trives rigtig godt :)

   Slet
 2. Du er en flittig mand Tim :) planterne er helt sikkert glade for den fine behandling.
  Mojn

  SvarSlet
  Svar
  1. jo da... til gengæld kvittere de også med sund vækst :)
   mojn do..

   Slet
 3. Jeg gor det samme som dig minus honse / kaninmog :-) Alt hvad der kan bruges fra kokkenet kommer i jorden ..aaret rundt.

  SvarSlet
  Svar
  1. dejligt at høre :) :) - det kalder jeg sund indstilling til bæredygtighed :)

   Slet
 4. Kompost skal der til! Jeg kan dog ikke bestemme mig for om det er bedst at smide sin kompost ud efterår eller forår. Ender næsten altid med at det bliver forår. Her i efteråret kommer alle nedfaldsbladene ind i bedene, det gøder alt sammen og lækker jord, det kan vi li'! Iøvrigt har jeg lige lavet en aftale med en kollega, så jeg nu regner med at få tilført hønsemøg til min kompost, det skal nok blive godt. Tak for et udmærket jord- og kompost indlæg, et emne jeg aldrig bliver træt af. ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. nemlig Friis... Kompost indlæg er biblen for os havefolket, men hvornår det er bedst at fordele komposten er der mange forskellige meninger om, jeg hælder lidt til at det er bedst om efteråret... men, om så det er det rigtige eller ej, vidnes ikke. Men jeg fornemmer med de resultater som mine planter levere, så må det nok være det rigtige tidspunkt at fordele komposten på.
   - Og selvfølgelig spreder jeg også lidt kompost rundt om foråret, når planterne lige begynder at spire.

   Slet
 5. Hej Tim.
  Jeg har udliciteret min kompost til kommunens genbrugsplads, det fungerer bedst for mig. Jeg har ikke rigtig pladsen og det er hårdt arbejde, at vende komposten. Men jeg henter mindst lige så meget kompost, som jeg afleverer, så der er balance i regnskabet. Jeg tror også på jeg får sundere planter, når jeg sørger for en god og nærings-rig jord. Roser får fx færre svampesygdomme osv.
  Knus
  Malene

  SvarSlet