tirsdag den 17. september 2019

tomater.... for fremtiden... og overlevelser

At høste frø af havens afgrøder har været kendt i tusinde af år, men den kendskab og gøremål har været uddødende i de sidste 40-50 år, efter at man har fundet ud af at havens afgrøder gror på bedste vis i grøntafdelingen i supermarkeder !!!

Ved mit kontorbord på arbejdet, har jeg i mine små kaffepause spist en tomat er to, men først har jeg gravet frøene ud af dem... Og det er godt nok nogen som har rystet på hovedet af mig når jeg gjorde dette :)
Er man til de supersøde tomater så er Katinka et godt bud...
Geranium Kiss, dværgplante med en god udbytte
Snegirok også en dværgplante med masser af tomater
42 days, og de er modne...
En af mine store tyske tomater Jaffa, meget kødfuld og sød smag..
Plan 9 from outer space, min bedste tomat i år med en god frisk frugtsmag, og mild eftersmag af tomat... (billedet viser en lille tomat, med det er en bøf-tomat)
Carotina, og en af mine tysker, en stor og kødfuld tomat...
Og der arbejdes på højtryk med tomatfrøene... og i alt har jeg omkring 25 forskellige sorter som jeg høster frø af i år...


7 kommentarer:

 1. Vores favorit er sungold, men den revner i stor stil i år, så vi kommer ikke til at tage frø af den.

  SvarSlet
 2. Sjovt at læse om din store interesse for tomater. Jeg har ikke været heldig med mine i år, selvom jeg endda køber dem som planter. Der er ved at være for mørkt i pavillionen til at de kan modnes derinde. Træerne rundt om haven gror for godt, det kan man vel ikke klage over.
  Mojn

  SvarSlet
 3. Hej Tim

  Jeg er nu ret sikker på at dine tomater smager en hel del bedre end supermarkedets - og måske endda har lidt personlighed:)
  Alletiders med en så velsmagende hobby!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
 4. Hi hi og gemalen siger jeg er tosset fordi jeg har taget frø af de bedste af vores, en 10 stykker ud af 15 forskellige. Årets yndling er Toftegårdens blåbærtomat. mums.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Der er ingen tvivl om, at dine tomater smager meget bedre end de fleste købetomater. Vi er nogen stakler, der må 'nøjes'.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 6. De tomater vi selv avler er klart de bedste. Spændende med alle de forskellig slags.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
 7. 25 slags? Det var godt nok mange :)

  Jeg har ellers været meget glad for Tumbling Tom, men den er jeg blevet træt af i år, da de sprak for et godt ord - et problem jeg ikke plejer have med dem før sidst på sæsonen, så de røg ud allerede i slutningen af juli.

  Tilbage er en orange marzano, som jeg tager stiklinge af - og lader overvintre i vindueskarmen. Til næste forår tager jeg så nye stiklinge af vinterplanterne, så jeg er helt sikker på at få den helt samme tomat, for den orange er helt fantastisk.

  Jeg vil også prøve at tage frø fra den, for at se, om frøformerede planter laver lige så lækre tomater, som stiklingene gør.

  SvarSlet