En lille historie

Og vejret ikke til andet end at sidde ved computeren, fjernsynet eller en go' havebog. Så kunne jeg godt komme med en historie fra "dengang da jeg ???" ikke før dinosaurer, alverdens krige og meget andet.... MEN !!!! før jeg blev rigtig have-tosset....


Starten af min Geogine / Dahlia-interesse
De sidste 8 år af min tid som Post var jeg jeg fast landpostbud, og det var faktisk i disse år min haveinteresse blev rigtig vækket. Og især var et én som jeg besøgte fast hver dag på min postrute, som virkelig tændte ”have-ilden” i mig.
Nis Petersen Aakjær i sin meget lokalkendte interesse, nemlig køkkenhaven, han blæste på det høje græs udenom, men køkkenhaven skulle bare være iorden.

Så forestil jer.... HVER dag når jeg kom med hans avis, skulle jeg høre om haven !! simpelthen alt hvad han har lavet siden i går, hvor meget det evt. har regnet, hvor meget det har spiret osv... osv...

Ja !!! og med tiden blev min haveinteresse større og større. Og desværre døde han den 16 juli 2005, han blev 77 år.

Geoginer med ”blommer”
Mit første møde med denne skønhed af en blomst, startede egentlig meget morsom eller nok lidt pinligt for mit vedkommende....
En sommerdag kom jeg sædvanligvis op til ham gående nede fra vejen, Nis stod i døren og kikkede ud over køkkenhaven som var lige over for indkørselen !! og selvfølgelig var der orden i køkkenhaven, der var blevet hakket og revet, alt var i skønneste orden.
Nis kikkede på mig og pegede ud mod den ene ende af køkkenhaven og sagde ”hvad syntes du om mine geogine blommer ???” jeg kikkede ud på hans bønner som jeg kunne fornemme han pegede efter !!!! ”øøøhhhhhh...... jamen de er da fine” sagde jeg. Han fortalte at han skam også beundrede dem hver dag...... og jeg havde lidt travlt med at kikke efter de frugt-blommer, for jeg kunne ikke se nogle blommetræer eller lign. Det eneste det var der var nogle buske med røde blomster og bønnerækker...
De følgende dage kikkede jeg panisk efter disse blommer, løbende fortalte han om hvor fine de nu var blevet..
Endelig en dag begyndte han igen at snakke om de satan's blommer, jeg sagde ”Skulle vi ikke lige gå over og kikke lidt nærmere på dem ?? ”, Nis kikkede lidt forundret på mig og udbrød – jamen, du kan da se dem herfra !!!. Øhh... ja det kan jeg godt, men jeg vil gerne se dem tæt på ! var mit svar til Nis, og nu gælder det bare om at virke velvidende om disse blommer som han talte så forbandet meget om.
Vi nærmede os køkkenhaven og jeg begyndte at kikke interesseret ned mellem bønnerne som var mit eneste bud på disse blommer !! Imens jeg studere dem brummede Nis – hvorfor kikker du på mine bønner, når det var mine geoginer du ville se nærmere på ???, ups..... jeg kikke op og Nis stod lige ved siden af denne busk med de røde blomster !!! Og nu gik det et lys op for mig !!! blomme !! det er blomster – på sønderjysk... Jeg undskyldte mig med at jeg lige ville se hvor fine hans bønner var blevet !! puha... tænkte jeg, det var tæt på at jeg nok var blevet til grin.

Nis tilbød mig at få en knold til efteråret når de skal op af jorden, for de kan jo ikke tåle frost. Jeg sagde selvfølgelig ja tak men ville gerne vente til at jeg får hus med have (dette var inden vi købte hus) !!. og resten af denne sommer gik der meget snak om disse dejlige blomster, og han fortalte at der findes mange forskellige farver og typer af geoginer, men han havde kun de røde tilbage, resten havde han mistet under en kold vinter hvor han ikke havde opbevaret dem ordentligt...

Ca. et år efter overtog vi min farmor's hus

Og den kommende forår/sommer havde jeg nu den knold som jeg havde fået ved Nis i haven, og uha... hvor var den flot. Nu kunne man rolig sige at jeg blev betaget af geoginer og nu må jeg bare have flere.
Men !!! kunne jeg så finde nogen geoginer nogen steder hvor de havde løg og knolde til salg ??? Nej det kunne jeg ikke !! de har ingen steder geogine-knolde til salg !!!
Jeg fortalte det til Nis, at jeg overhovedet ikke kunne finde geogine knolde nogen steder !!!, han svarede – de hedder også dahliaer, har du kikket efter dem ???, jeg var nærmest ved at tabe skuffen – siger du dahliaer !!!! dem har jeg sku' set hundredvis af !! endda i mange farver... er DET geoginer ???.
ja, geoginer er dahlia !! viste du ikke det ?? svarede han.

Her er så "blommen"

 

Kommentarer

 1. Det var en hyggelig godnat historie for mig :o)
  Ja - hvor skulle man vide det fra, når man er novice i havens verden.
  Vi lærer det hele lidt efter lidt - også at kært barn har mange navne.
  Havehilsner fra Berit

  SvarSlet
  Svar
  1. ha-ha - klokken er 22.42 - det ser fjollet ud at jeg skriver godnathistorie når dit blogur viser 13.42
   Du må vist lige få rettet tiden til på bloggen.

   Slet
  2. klokken har jeg undret mig lidt over, jeg må se om jeg ikke kan få det ændret :)

   Slet
 2. Haha...ja det er ikke sådan med de navne - tak for en sjov historie :)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja... man lære noget nyt hele tiden ;)

   Slet
 3. Godaften Tim.Fin historie om dengang du var en novise ud i have brug.
  Godnat herfra.Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg takker... ja... en mærkelig indgangsvinkel til haveinteressen set i bagspejlet, og jeg ser med
   stolthed tilbage til denne tid ;)

   Slet
 4. Kært barn har mange navne:-)

  Tak for din historie om Nis, det var jo næsten som at se et af Søren Ryges programmer om mennesker, som har har levet et langt liv.

  SvarSlet
  Svar
  1. sjovt at du siger det ?? jeg har efterfølgende mange gange tænkt at Nis ville have været et meget oplagt emne til et Søren Ryge program, Nis kunne fortælle mange go'e historie fra dengang :)

   Slet
 5. God morgen(læsning)
  Min mor holder også fast i 'Geoginerne' :O)

  SvarSlet
  Svar
  1. det er mange som holder sig til navnet geoginer ;) jeg gør også :)

   Slet
 6. Sikke en dejlig varm historie.
  Gad vide, om ikke andre bloggere får lyst til at dele med os, hvad eller hvem der udløste deres passion.

  (Og det er ikke let for "ikke indfødte", når de skal lære at skelne mellem blomme og plomme )

  SvarSlet
  Svar
  1. det lyder som en go' idé, vi kan jo' alligevel ikke grave i jorden endnu så hvorfor ikke komme med nogle gode havehistorie :) - håber at det er nogen som har læst din kommentar :)

   Slet
 7. Tak for den gode historie, det var fra den gang landposten havde tid til at snakke med folk. Sådan er det desværre ikke i dag, til gengæld lærte du en masse om have, georginer/dahliaer. Og vi fik en god historie, det var godt.
  Mojn fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var en post af den gamle type selvom der kom nye tider hos Post DK, for mig personligt var det svært at omstille mig til "kold business" i posten, dette er også en af grundende til at jeg ikke er der mere...

   Slet
 8. Det var en hyggelig historie

  SvarSlet
  Svar
  1. det glæder mig at du kunne lide den :)

   Slet
 9. Tim, jeg har moret mig rigtig meget med din lille historie, du skriver simpelthen godt ! Har du nogensinde taenkt paa at goere noget ved det ? Haaber din haand har det bedre. Knus.

  SvarSlet
  Svar
  1. glæder mig at læse at du kunne lide historien, godt nok er den lidt pinlig for mig ;)
   - ang. skriveriet har tanken aldrig strejfet mig !! men jeg er da kommet til det punkt at jeg nok skal have tømt mit hoved fra post-tiden ned på papiret både på godt og ondt !! - og det er nok den bedste måde at lette hovedet med !!

   Slet
 10. Ha ah hold da op en festlig historie og jeg hyggede mig dejligt meget og kan da også huske en episode eller 2 hvor jeg har sagt noget sludder om en plante og så senere fundet ud af det var en skønhed jeg havde negliseret. Så ja vi lærer da heldigvis lidt hele tiden.( Både med sprog og plante navne) grine altså stadig. Hilsen Helle så tak for denne historie om dine første bekendskaber med Dahliaerne.

  SvarSlet
 11. Hej Tim. HIHI, der er altid noget man kan lære. Det var en sjov historie og tak for underholdningen. Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet.

  SvarSlet
  Svar
  1. nemlig... har vi ikke allesammen nogle "pinlige" øjeblikke i livet som har ændret vores liv for altid :)

   Slet
 12. Tak for din dejlige historie.
  Smuk georgine- dahlie.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet
 13. Fantastisk historie om gamle Nis og hans 'blommer' :o)
  Jeg kan godt li når planter, træer, osv i haven har en historie, men det kan de selvfølgelig ikke alle ha :o)

  Ha en go dag...

  SvarSlet
  Svar
  1. hvert år når mine røde geoginer blomster har jeg altid Nis i tankerne !! det er en go' minde at have fra ham ;)

   Slet
 14. Mojn i Synnejylland.

  Åh for en herlig og sød historie. Hvor var det hyggeligt dengang alting ikke var så forjaget og fortravlet og landpostbudet havde tid til en snak. Nis glædede sig garanteret til du skulle komme hver dag.

  Med den passion Nis lagde for dagen, er det ikke så sært, at du blev smittet med dahlia bacillen. Det er også en fantastisk blomst. Iår vil jeg have mange flere af dem. De er pragtfulde om efteråret, når alt andet er ved at takke af.

  Hav en dejlig weekend dernede sydpå.

  De kærligste hilsner oppe fra æ ø

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Tante Grøn
   Nyt at høre fra dig, men dejligt... ;)
   Jo... Nis var meget glad for at jeg kom hver dag med avisen til ham. Selvom at han senere valgte at stoppe med avisen pga. dårligt syn, kikkede jeg alligevel forbi hos ham hver dag bare lige for at sige "mojn !! hvordan går det" . ak...ja.. det var tider.
   - Og mine geoginer er virkelig et fryd for øjet i haven i sensommeren :)

   Slet
 15. Hej Tim.
  Sikke en skøn historie. Jeg kan godt høre du har fortalt mig om det før, men du har alligevel fået den fortalt med flere nuancer her. Det brænder tydeligt igennem, at du ikke bare kom til at holde af Georginer/(Dahlia), men også af Nis. Så er det dejligt du stadig har hans Georgine, så du kan sende ham en kærlig tanke, hver gang du skal håndtere knoldene eller ser på blomsterne. Tænk en ærke synderjyde som dæ ik ku høre det var æ blumster han snakket om! Det var en rigtig sjov episode du fik fortalt om her. Jeg morede mig meget. Måske burde jeg ta' idéen til mig, og også fortælle hvordan min egen haveinteresse startede. Tror dog ikke jeg kan fortælle så meget i den sammenhæng, som man kan grine lidt af også. Dejligt, at du kunne.
  Rigtig god weekend og tusind tak for sidst.
  Knus Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan svagt mindes at mine oldeforældre muligvis også har nævnt "blomme" før...
   - men nu glemmer jeg det ikke mere - med garanti ;)

   Slet
 16. Hej igen Tim.
  Jeg ved ikke om du har nået at se det, men Lisbeth skriver, at vi skal bestille færgebilletter til Samsø allerede senest til april. Helle og jeg vil gerne med, Jette Friis ved ikke endnu om hun kan, og jeg har fået en forespørgsel fra Lilian, som jeg sidder i Rosenkredsen sammen med om, at hun gerne vil med, hvis vi kan få plads i bilen.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 17. Skøn, skøn fortælling!!

  Hjerteligst

  SvarSlet
 18. Mojn sødde.
  Tak for sidst:-) Det var hyggeligt.
  Jeg vil bestille færgebilletter til Samsø her en af de nærmeste dage. Har du fået udgangstilladelse den 29. juni? Vi vil jo stadig gerne følges, hvis du vil med.
  Venlig hilsen Malene

  SvarSlet
 19. Sikke en dejlig fortælling - Der er nu noget helt særligt over blomster med gode minder.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Projekt indkørsel

Jeg hader at indrømme det - Vækstlys

bagsiden af Have-medaljen - det uperfekte havemenneske