Dengang da jeg var lille.....og endda før lille mig

Når efteråret kommer, bruger jeg ikke så meget tid mere i haven, nok også fordi det bliver tidligere mørkt... - så er der tid til andet... læse havebøger og blade, haveforedrag og masser af go' planlægning til næste havesæson :)

Og endda kan jeg finde tid til at besøge mine største helte som hviler på kirkegården, nemlig mine kære bedsteforældre og oldeforældre som jeg har kendt..., da jeg blev født havde jeg "stadig" 6 ud af 8 oldeforældre så jeg var meget heldig....

nå....men... dette indlæg skal først og fremmes handle om mine kære oldeforældre til min mors side, som havde en STOR og nytterig køkkenhave, det var småt med pengene, men de var glade og tilfredse...
 Her er et billede med (set fra venstre) min mormor's lillebror, min oldemor og min mormor, billedet er fra omkring 1945-48. bemærk bønnestativet bag ved dem og ikke mindst kål-planterne foran dem :) oldemor må virkelig have haft grønne fingre :)

Senere flyttede de ind i min tipoldeforældres hus i Sommersted, og køkkenhaven fulgte med..
 Nu endda med høns...
Her er min kære oldefar, en rigtig god dyreven :)

Bemærk den fine orden og ikke mindst det "bare jord" dengang plantede og sående man IKKE for tæt... planterne forrest til højre mener jeg svagt at mindes at det er gladious blomsterne, jeg kan svag mindes det brag af blomsterflor de fik..
 - Det er desværre langt mellem disse flotte og frodige køkkenhave nu til dags... desværre sørgeligt...

Jorden var fyldt med den fedeste lerjord, og hvert efterår fik haven en god læs dyrekompost, fra kaniner, høns og heste..

Selv i den høje alder, var der plads til køkkenhave, og det var nok mest min oldefar og min mormors bror som "overtog" det meste af gøremålet i haven til sidst.... bemærk hvor fint kartoflerne står :)

Til sidst vil jeg sige, at det som skræmmer mig mest, er at dengang var det NATURLIGT med selvforsyning af grønsager, samt viden og kunnen dertil, var NATURLIG og vigtig lærdom...
 - Nu til dags er Ipad, Iphone og lign. naturlig / vigtig lærdom - kan det give mad til mennesker ?????

Dette er desværre det sidste billede det blev taget med oldemor og mig, jeg var 1 år gammel da hun gik bort... men jeg sender hende en tanke næsten hver aften om vinteren, når jeg sover med det tæppe som hun strikkede til mig til min barnedåb ;)

Kommentarer

 1. Smukt skrevet Tim, og sikke en sød lille baby du var.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak Vibe
   jo da... sød og nuttet... og det er jeg stadig ;)

   Slet
 2. Se det var en sød historie og fine billeder fra en svunden tid.
  Sjovt nok nåede jeg også at få et billede af min mor og Arthur, men hun døde, inden han fyldte et år, 3 uger før. Hun havde meget glæde af at se på ham, når han var på besøg med forældrene.
  Og du har helt ret Iphone og Ipad sætter ikke noget mad på bordet, men vi kan nok ikke løbe fra udviklingen.
  Mojn fra Samsø

  SvarSlet
  Svar
  1. mojn Lisbeth
   jeg takker... Arthur vil nok engang i fremtiden få glæde af billedet med oldemor og ham på ;) :)
   - du har ret, at vi skal følge med udviklingen, men jeg sukker lidt efter at man OGSÅ får lært lidt om grønt selvforsyning....

   Slet
 3. Alle tiders indlæg. Heldigt at du har så mange fine billeder at illustrere din historie med. Jeg får faktisk lyst til at gå i gemmerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. tak Marie
   Det var dejligt at gense alle de gode mennesker igen, men det gjorde faktisk lidt ondt pga. de gode minder ;)

   Slet
 4. Hvor er det et hyggeligt indlæg med dejlige tilbageblik. Virkelig nogle flotte køkkenhavebilleder og du gør dig nogle tanker nu hvor mørket falder over vores land. Oldemor ser ud til at være en bestemt dame, men når det kommer til stykket handler det vel bare om, at man på den tid ikke behøvede at iscenesætte sig selv, med selfies hvor man viser sit "lykkelige"liv... Jow-jow... der er skam sket meget i årenes løb. Og sikke en nuser baby du var! ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. tak Friis
   ja... efterår og vinter er tankernes tid :), Oldemor var en bestemt og arbejdsom husmor for intet var overladt til tilfældighed ;) ;). og ja... det er sket meget siden dengang... brave new world ....

   Slet
 5. Sikke et fint indlæg! Man sidder og bliver helt nostalgisk! Jeg får lyst til at lave en kæmpe køkkenhave :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. tak Nana
   det har længe været min store drøm en kæmpe køkkenhave, men har desværre ikke pladsen dertil endnu ;)

   Slet
 6. Herligt indlæg:-) Dejlige minder om dine kære og deres køkkenhaver, som de ikke bare dyrkede for at være smarte, men fordi det var et naturligt supplement til husholdningen.
  Jeg har det som dig og synes at der er langt imellem de rigtig flotte og frodige køkkenhave i almindelige villahaver nu til dags. Men jeg så en hos Margrethe (Mit Tara) sidste år, det var fantastisk at se :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. mojn Lisbeth
   ja... det er "utroligt" at de gjorde det som en selvfølge... nu til dags kunne man blive betragtet som "særling" når man gjorde dette...

   Slet
 7. Skonne billeder ( og tekst) fra dengang foer verden gik af lave . Og du var da den yndigste baby :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. tak Jane :)
   jo da... jeg var sød og nuttet som jeg stadig er :) :)

   Slet
 8. Ja man kan forsvinde helt ind i en anden verden når man sidder med sådanne fotos. Endda selv om man ikke altid kender personerne og stederne på billederne. Ærgrer mig ofte over at jeg ikke fik mulighed for at få overleveret viden om selvforsyning fra mine bedsteforældre - men den viden er borte... God weekend fra Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. mojn Henrik
   jeg kan godt følge dig, det piner også mig lidt at jeg ikke fik det ind med "sutteflasken"..

   Slet
 9. Hej Tim.Heldige dig der har kendt både bedste og oldeforældre.
  Og dejligt at have billeder af dem.
  Har selv kun kendt min morfar og farmor......................og har kun få billeder.
  Og min morfars køkkenhave kan jeg godt huske.Ja !! det var noget andre tider dengang.
  God weekend Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. mojn Jette
   ja.. jeg har meget heldig, og har også kun gode minder fra dem :)

   Slet
 10. Hej Tim. Det var vel nok et godt indlæg og sjovt at se de gamle billeder. Ja, sådan så det ud dengang. De gode gammeldags grøntsager tror jeg, er ved at vinde frem igen, for de gør godt gavn for meget, blandt andet diabetes. Jeg kunne godt tænke mig, at vi genoptog nogle af de gamle traditioner!

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Birgitte
   jeg takker... jeg tror også at det er ved at komme lidt frem igen med at dyrke vores egen grønsager igen, og det er bare herligt... men desværre mangler den viden og kunnen som vores kære bedsteforældre og oldeforældre havde...

   Slet
 11. Hej Tim, godt og vedkommende indlæg om reflektion, om os selv, den næste generation, men også de der gik foran os, før os. De mennesker på hvis fundament vi bygger vores liv og velstand. Dette både i rent økonomisk sammenhæng, men i mindst lige så høj grad kulturelt, deres værdier om arbejde, og at tage ansvar selv, dem kunne vi godt have brug for at pudse lidt af. Bare et kig rundt i verden viser hvor hurtigt alt kan gå tabt, og den viden de besad om selvforsyning, og ansvar for jorden, den var et livspræmis. Man kunne jo ikke bare købe nyt, hvis noget gik i stykker, eller ikke lykkedes i køkkenhaven. Jeg taler ikke for en tilbagevenden til "knokle livet", men spørger hvori sundheden, livskvaliteten og livglæden ligger i tid foran skærmen....Jovist jeg sidder der selv...men kun fra tid til anden. At skabe, og videregive til næste generation, deri ligger udødeligheden og vores mening med livet. Tak kære bedsteforældre.
  Henrik

  SvarSlet
  Svar
  1. mojn Henrik
   Din kommentar er sgu' temmelig godt skrevet :) - det er nogle kloge ord du disker op med - herligt....
   - du har mere end ret i at en hel generation af vigtig viden, respekt for jorden, økonomi m.m... er gået tabt... beklageligvis tror jeg at nok er "for sent" at rette op fejlen... men det virker som om at mange har "opdaget" at der er noget gal her i verden, og prøver nu på at "finde fejlen"...

   Slet
 12. Dejligt indlæg. Kan vældig godt lide at læse om "have i gamle dage. Har selv tilbage i januar 2013, tror jeg det var, skrevet nogle indlæg om min mormors have.
  Ja, der er megen haveviden der er gået tabt, men heldigvis ser det ud til at der er flere og flere - også unge - der får lyst til at dyrke en del af maden selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. hej Esther
   takker for dit indlæg... jeg holder også meget af at læse og høre om hvordan de gjorde i de go'e gamle dage.
   Jeg forsøger også på herhjemme at præge mine børn med selvforsyning i haven :) - mine piger spiller godt med, men det kniber med sønnen, men han er godt med trods alt...

   Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Et ikke planlagt haveprojekt

Projekt indkørsel

bagsiden af Have-medaljen - det uperfekte havemenneske