Nøgen jord !! - Fy ord

Det evige spørgsmål
Bar jord ?? eller ??

Og jeg foretrækker bunddække :)

Jeg ryster stadig på hovedet af de personer som kører trailerfuld af blade og grene ud på genbrugspladsen, og så derefter fylder traileren med kompostjord for at lægge det mellem stauderne !! 

Nuvel... ikke mere brok.... Nu lidt billeder fra haven !! en fordel med at lade de visne topper ligge ses midt på billedet, man kan lige se en forhøjning, nøjagtig det samme sted som sidste år har havens pindsvin valgt at bygge sin hule af blade og grene, og den skal det også være plads til ;)
Dette hosta bed er også nu vinterklar, bladene beskytter godt indtil foråret hvor det meste så er godt som forsvundet.
Min geogine bed, løgene er gravet op og gemt godt af vejen for vinteren og topperne bruger jeg som dyne på jorden indtil næste forår, hvori de resterne pinde / grene kommer i komposten. Og på den måde kommer næringen tilbage i jorden.
kaninmøg lagt mellem solhatterne, bruges også mellem de øvrige stauder og køkkenhave (højbed).
Bladene som er revet sammen fra græsplænen fordeles ud mellem mine surbundsbede, og er eller bliver bladene lidt fugtige så klister de til jorden og de bliver liggende !!
Og det ser da nydelig ud !! rigtig efterårsagtig....

Fortsat go' efterårsdag til jer alle ;)

Kommentarer

 1. Du har godt vinterdække nu, så skal planterne nok klare sig. Det er kun dem, som ikke er så havetossede som os, der kører bladene væk :o)

  SvarSlet
 2. Gode billeder.
  Enig. Det SER da nydelig ud.

  SvarSlet
 3. Bravo til dig :O)det er nemlig sund havebrug du dyrker.

  Jeg køre store grene på genbrugen, for dem gider jeg ikke have liggende og fylde. Ellers gør jeg som dig. Hælder bladene ud i bedene, klipper stauder ned på stedet, så bar jord har jeg sjældent.

  SvarSlet
 4. Dejligt at se, at du beholder alle de gode ting i haven :-) Det er også kun store grene, der bliver kørt væk fra min have.

  SvarSlet
 5. Alle gode gange tre. Jeg bruger også alt, undtagen store grene. Og dem putter jeg faktisk også nogle gange ind bag buske og lign., så 'krybet' har lidt at gemme sig i.
  Jeg elsker synet at bede dækket af blade. Så føler på en eller anden måde at planterne er puttet godt for vinteren :-)
  Min mand og hans bror rev blade sammen på min svigermors græsplæne forleden. Jeg har fået hende overtalt til at lade dem ligge i bedene, men dem på græsset skulle væk. En hel trailer-fuld. Hvor tror du den står nu? I min indkørsel og venter på at blive tømt ud i mine bede :-D

  SvarSlet
 6. Jeg er helt enig med dig omkring at beholde "guldet" fremfor at køre det væk.
  Hos mig ser det ikke så pænt ud som hos dig, for jeg laver bare kompostbunker næsten overalt de næste mange måneder og har en fantastisk jord til foråret.

  Jeg kan nu ikke se det pindsvinebo.... er det ikke bare ønsketænkning ;)

  SvarSlet
 7. Det undrer dig næppe, at jeg er fuldt ud enig! :-)

  Ha´en god aften
  Birgitte

  SvarSlet
 8. Det ser jo herligt ud, jeg har også været igang med at rive græsplænen og smide herlighederne i bedene. Har dog ikke lige tænkt på at lade dahliatoppene ligge... :o)

  SvarSlet
 9. Sådan - det er logik for perlehøns...eller øh havefolk ;o)
  Naturen er jo så viseligt indrettet, at vi faktisk ikke behøver blande os - den klarer sig fint uden os ;o)
  Her på matriklen ligger der også dynger af blade i surbundsbedene - det er gratis og økologisk gødning og der spares CO2 på ikke at køre guldet væk.
  Godt indlæg
  Kh Helle

  SvarSlet
 10. HA ha Helle, du har ret - Naturen ordner det selv.
  Men jeg har nu tænkt mig at tage på bladjagt IGEN, for har brug for guld og mere muld. ;)

  TIm, du rejser et væsentligt spørgsmål. Nøgen jord siger jeg nej tak til. Men det er kun det sidste år, der er sådan. Efter min "have"-vækkelse. Nu ligger der afklip fra tallerkensmækkerne, græsafklip, blade - osv. i mine bede og på den nøgne jord, jeg har. Der er så mange fordele ved det. Mindre ukrudt. Mere næring.

  JA ja. Naturen ER klog! Vi må lære af den så godt vi kan.

  Kh. Marianne
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 11. Jamen...er helt paa samme linie Tim! Alt hvad der gror i haven bliver i haven, hvor svaert kan det vaere? :-)
  Kh. Jane

  SvarSlet
 12. Hvor har du bare ret:-)det gælder da om at genbruge det man har i haven.Gad vide hvad man gjorde før i tiden, før alle futtede rundt med en trailer hele tiden;-)

  SvarSlet
 13. Jeg har tit haft nogle diskusioner med min ny afdøde svigerfar omkring have affald. Det kunne få mig op i det røde felt, når han sagde, at jeg skulle køre haveaffaldet på lossepladsen og købe kunstgødning. Jeg har aldrig gjort det og kommer heller ikke til det. Efter en årrække måtte han sande at min jord var bedre end hans med kunstgødning. Efter det tog han mine principper til sig og nævnte aldrig bortkørsel af have affald.

  Ha' en dejlig aften :-)

  SvarSlet
 14. hilsen fra Malene
  ladromantikkenblomstre.blogspot.com

  SvarSlet
 15. Hej Tim. Ja bladene skal blive! Det er gratis næring, gratis vinterdække og så vil det da være helt unaturligt, at gøre andet, end at lade guldet blive, hvor guldet nu engang hører til:-) Jeg kan rigtigt godt lide at du også tager hensyn til pindsvinene. Kh Karina

  SvarSlet
 16. Hej Tim
  Tak for din julehilsen. Vi ønsker også dig og din og din familie en rigtig glædelig jul og et godt nytår. Ja, lad os ses og blogges ved i det nye år.
  Kh. Inger og Jørn

  SvarSlet
 17. Hej Tim
  Mange tak for din julehilsen på min blog, jeg håber du og din familie må ha en rigtig dejlig jul samt et godt nytåt. Julehilsen fra Søs og Finn.

  SvarSlet
 18. Hej Tim

  Også glædelig jul til dig og din familie - tak for din hilsen.

  Vi ses i det nye år :)

  Ulla

  SvarSlet
 19. Hej Tim.
  Tak for julehilsnen. Jeg ønsker også dig og din familie en rigtig glædelig jul :)
  Pia.

  SvarSlet
 20. Hej Tim, Tak for hilsnen på min blog. Jeg ønsker også dig og din familie en glædelig jul, samt et godt og lykkebringende nytår.

  Kh

  Gitte

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Et ikke planlagt haveprojekt

Projekt indkørsel

bagsiden af Have-medaljen - det uperfekte havemenneske